Tenniskids

In 2000 is er een nieuwe programma ontworpen binnen tennisland voor de jeugd.
De gedachte die daar achter schuilde was: meer jeugdleden aan het sporten te krijgen en te behouden voor de tennissport. Tennis is namelijk een complexe en technische sport en voor sommige mensen moeilijk onder de knie te krijgen. Daarop volgend is er een programma op de markt gekomen, tenniskids.

Tenniskids is een methodiek/ programma om kinderen niet alleen kennis te laten maken met de sport, maar hen ook te inspireren te blijven spelen.
Tenniskids wil kinderen op een leuke manier kennis laten maken met tennis, namelijk: spelende wijs leren.

In eerste instantie is tenniskids ontworpen voor de jeugd van 4 tot 11 jaar, maar tenniskids kan toegepast worden voor alle leeftijden. Maar allereerst richten wij ons op de jeugd om zodoende verder een brug te slaan met de senioren.

Iedereen kan leren tennissen en ieder kind kan meedoen aan het tenniskids programma. Binnen tenniskids krijgen kinderen namelijk de kans zich te ontwikkelen in een tal van aspecten, bijvoorbeeld: coördinatie, mentaal, uithoudingsvermogen, techniek, tactiek e..d.

Kortom tenniskids is een zeer uitdagend programma voor jong en oud!

Doelstelling

Het doel van tenniskids is om tennissers op te leiden van mini veld t/m heel veld, waarbij er veelzijdig ontwikkelen centraal staat, kortom alle grond motorische eigenschappen worden ontwikkeld.

Kleuren

Hoe worden de vaardigheden dan ontwikkeld? Dat is heel eenvoudig, namelijk via de kleuren: rood, oranje en groen. Dat zijn de drie kleuren in de opeenvolging van verkeerslichten die de vooruitgang van de kinderen in kaart brengt.

We onderscheiden dus drie fasen:

 • Tenniskids fase Rood;
 • Tenniskids fase Oranje;
 • Tenniskids fase Groen.

Hulpmiddelen

Doordat er gewerkt wordt met verschillende kleuren worden de banen en materialen ook aangepast aan de desbetreffende kleur.  In onderstaand overzicht staan de verschillende kleuren weergegeven met bijbehorende materialen en welke eigenschappen worden ontwikkeld.

Rood

 • Doel: In de eerste fase maken kinderen kennis met het tennisspel. Zij starten met het ontwikkelen van basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie nemen deel aan veel leuke fun activiteiten en spelen kleine wedstrijden.
 • Leeftijd: In deze fase zijn de spelers tussen de 4-8 jaar oud.
 • De baan: De baan is een stuk kleiner (12 m. x 6 m.) De nethoogte is bij voorkeur 80 cm. En het servicevak is 4 m. x 3 m. Dit miniveld kan bijvoorbeeld over de breedte van de baan of in de servicevakken worden uitgezet.
 • Ballen: Er wordt gespeeld met een spons/ foam bal. Deze bal is groter en stuitert minder hoog. Hierdoor kunnen de kids de bal eerder over het net slaan en een rally spelen. Buiten kan dezelfde bal gebruikt worden tenzij het regent en waait.
 • Rackets: Het racket is tussen de 43 cm. En 58 cm. Dit is afhankelijk van de lengte en kracht van het kind.

Oranje

 • Doel: In de tweede fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. Kinderen leren nieuwe slagen en technieken, die hen helpen om uiteindelijk te kunnen spelen op een grote baan. De wedstrijden worden steeds langer.
 • Leeftijd: Gemiddeld ongeveer 7-8 jaar en ouder, afhankelijk van lengte en kracht van het kind.
 • De baan: een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter. De oranje achterlijn bevindt zich op de helft tussen bestaande achterlijn en de servicelijn. De breedte van de baan en de nethoogte zijn gelijk aan de normale baan.
 • Ballen: bal geschikt voor driekwart banen. Deze bal is zachter en lichter dan een normale bal.
 • Rackets: Afhankelijk van lengte en kracht van het kind, tussen de 58 cm. – 63,5 cm. (23”- 25”)

Groen

 • Doel: Dit is de laatste fase in de voorbereiding op het ´hele baan´ tennis. Kinderen op deze leeftijd zijn groter en in staat de hele baan te bestrijken. Technieken en tactieken worden verder ontwikkeld evenals de atletische vaardigheden. Wedstrijden worden wederom langer en het competitietennis speelt een belangrijke rol.
 • Leeftijd: Gemiddeld 8-9 jaar en ouder. Dit is afhankelijk van de leeftijd waarop de speler is begonnen met tennis.
 • De baan: Een volledige tennisbaan.
 • Ballen: Een langzamer bal voor de hele baan. Deze bal is iets zachter en lichter dan een normale tennisbal.
 • Rackets: Afhankelijk van de lengte en de kracht van de speler tussen de 63,5 cm. En 66 cm. (25”-26”)

Volledig tennis

Er is geen standaard regel voor wanneer kinderen over moeten gaan naar het ´volledige tennis´, gemiddeld zijn kinderen 10 jaar oud als ze over gaan op het ´volledige tennis´. Het is goed dat de kinderen die al ver genoeg zijn om volledig tennis te spelen, blijven profiteren van de groene bal tot zij minstens 9 jaar oud zijn. Dit moedigt goede techniek aan en ontwikkelt tactiek.
Trainers hebben duidelijke richtlijnen voor wanneer het tijd is voor een kind om ´volledig tennis´ te gaan spelen. De ouders en de spelers zouden naar deze moeten verwijzen alvorens een kind volledig tenniscompetitie gaat spelen.

Een flexibele benadering

De baanlengte en het type bal dat tijdens Tenniskids wordt gebruikt zijn flexibel. Op welke baanlengte en met welk type bal wordt gespeeld wordt bepaald door de trainer, hij bepaalt welke het meest geschikt is voor het capaciteitsniveau van spelers.

Bijvoorbeeld: waar het niet mogelijk is om over de breedte van de tennisbaan voor rood te spelen, kan de rode bal over de laagste kant van het gewone net worden gebruikt. Dit zou slechts een laatste redmiddel moeten zijn. Een oranje bal kan aan spelers worden geïntroduceerd terwijl zij nog in rood spelen. Zo ook kan de groene bal uitstekend gebruikt worden door spelers die nog in oranje spelen, maar al klaar zijn om een snellere bal te ervaren. Een aanpak die geadviseerd wordt is ´Doubling up´. Bijvoorbeeld wanneer de spelers naar oranje gaan, is het verstandig ook competities/wedstrijden te blijven spelen in rood, dit om vertrouwen te handhaven en te bouwen. Zo ook wanneer de spelers van oranje naar groen gaan en van groen naar het volledige tennis.

De start

Het is leeftijd afhankelijk met welke fase er wordt gestart. De jongste kinderen starten met rood 3 en die werken zij af om vervolgens naar rood 2 toe te gaan om tot slot rood 1 af te handelen. Indien zijn rood 1 af hebben gehandeld wordt er over gegaan naar oranje 2. Er wordt dus niet gestart met oranje 3, omdat dit het instroomniveau is voor nieuwe beginnende jeugd (leeftijd 7/8 jaar). Vervolgens wordt het oranje programma afgewerkt en tot slot wordt er gestart met het groene programma.

Vertaling naar de ouders

De ouders van tenniskids zijn een belangrijk onderdeel van de omgeving waarin kids zich sportief ontwikkelen. Ouders spelen een belangrijke rol bij het plezier dat kinderen in tennis beleven. Ook kunnen zij op een prettige manier een bijdrage leveren bij de ontwikkeling van de vaardigheden die kids moeten ontwikkelen op het gebied van sport.
Denk hierbij aan zaken zoals omgaan met winst en verlies, doorzettingsvermogen maar ook aan het helpen van het kind bij het oefenen van technische vaardigheden ed.

Waarom is Tenniskids?

Kinderen die voor het eerst gaan tennissen en gelijk beginnen op een groot veld verliezen snel hun interesse. De rally´s zijn kort, de ballen stuiteren over hun hoofd en ze zijn het langste bezig met ballen rapen. Daarom is Tenniskids zo belangrijk! Een stimulerend Tenniskidsprogramma dat speciaal is ontworpen voor kinderen zal de mogelijkheid bieden tennis op een ´toffe´ manier te leren, tennis is namelijk fun!
Kids leren op een natuurlijke manier. Ze zijn nieuwsgierig, creatief en fantasierijk. Daarbij spelen ontdekken en verwonderen een belangrijke rol. Uit onderzoek blijkt dat vaardigheden als rennen, springen, balanceren, coördinatie, gooien en vangen heel belangrijk zijn om tot een optimale sportontwikkeling te komen. Bij Tenniskids komen al deze vaardigheden aan bod. De gebruikte materialen en de opbouw van de verschillende fases maken dat de kids worden uitgenodigd en geprikkeld zichzelf te ontwikkelen tot allround sporters.

Hoe is Tenniskids opgebouwd?

De kleuren rood, oranje en groen vormen de basis van de opbouw van Tenniskids. Deze kleuren staan symbool voor de verschillende fasen die de kids doormaken.

Rood
In deze eerste fase maken kinderen kennis met het tennisspel. Ze starten met het ontwikkelen van basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. De kids zijn 4-8 jaar oud. Ze maken kennis met leuke activiteiten en spelen kleine wedstrijden.
Er wordt gespeeld met een spons/foam bal op een minibaan (6×12 m.). Het racket is tussen de 43 en 56 cm.

Oranje
In de tweede fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kids (7-8-9 jaar) leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijke te kunnen spelen op een grote baan. Er wordt gespeeld op een driekwartbaan (een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter). Er wordt gespeeld met een bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan (zachter en lichter dan een normale tennisbal). Het racket is tussen de 56 en 63,5 cm. De wedstrijden worden steeds langer.

Groen
Dit is de laatste fase in de voorbereiding op ‘hele baan’ tennis. De kinderen zijn 8-10 jaar en ouder. Kinderen op deze leeftijd zijn groter en in staat om de hele baan te bestrijken. Technieken, tactieken en atletisch vaardigheden worden verder ontwikkeld. De wedstrijden worden weer wat langer en het wedstrijden spelen speelt een steeds belangrijkere rol. Er wordt gespeeld met een langzame bal die geschikt is voor tennis op een hele baan en met een racket dat tussen de 63,5 en 68 cm lang is.

Rood

In deze eerste fase maken kinderen kennis met het tennisspel. Ze starten met het ontwikkelen van basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. De kids zijn 5/6/7 jaar oud. Ze maken kennis met leuke activiteiten en spelen kleine wedstrijden. Er wordt gespeeld met een spons/foam bal op een minibaan (6×12 m.). Het racket is tussen de 43 en 56 cm.

Oranje

In de tweede fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kids 7-8-9 jaar leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijk te kunnen spelen op een grote baan. Er wordt gespeeld op een driekwartbaan (een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter). Er wordt gespeeld met een bal die

Groen

Dit is de laatste fase in de voorbereiding op ‘hele baan’ tennis. De kinderen zijn 8-10 jaar en ouder. Kinderen op deze leeftijd zijn groter en in staat om de hele baan te bestrijken. Technieken, tactieken en atletische vaardigheden worden verder ontwikkeld. De wedstrijden worden weer wat langer en het wedstrijden spelen, speelt een steeds belangrijkere rol. Er wordt gebruik gemaakt van een langzame bal die geschikt is voor tennis op een hele baan en met een racket dat tussen de 63,5 en 68 cm lang is.